Kan aan de Zaan - Historie

KAN aan de Zaan: van werken naar wonen

KAN aan de Zaan heeft straks een unieke combinatie van grotere gebouwen naast kleine straatjes met huizen en KAN aan de Zaan ligt op de plek van één van de oudste industriegebieden van Europa, met honderden molens, scheepswerven, zagerijen, zeildoekmakerijen, papier- en tabaksfabrieken. Het gebied maakte een nieuwe bloeiperiode door met de komst van bedrijven als Lassie, Duyvis, Verkade en Honig. De Zaanoever groeit nu uit tot een gewilde woonlocatie voor mensen uit de wijde omgeving.

Gezicht op de Zaanbrug
Gezicht op de Zaanbrug © Archief Zaanstad
Houten Zaans huis
Houten Zaans huis © Chris Krijt
Laden en lossen van hout bij kade aan de Zaan
Laden en lossen van hout bij kade aan de Zaan © Chris Krijt

De historische beelden op deze pagina zijn gemaakt door Chris Krijt. Chris werkte in het loodgietersbedrijf van zijn vader maar zijn hart lag eigenlijk bij de fotografie en bij de moderne beeldende kunst. Tijdens het klussen nam hij zijn camera mee. Daarmee maakte hij in de jaren ’50, ’60 en ’70 prachtige beelden van het Zaanse leven en straatbeeld. Ter ere van het 70-jarig bestaan van Zaans Schoon, kwam er eerder een fotoboekje uit van Chris Krijt



Oog voor de uitdagingen van vandaag

De wijk die op deze plek ontstaat is een vertaling van het industrieel erfgoed uit de streek naar een woonwijk die stads en landelijk tegelijk is. Volledig gericht op de moderne eisen die huizenkopers stellen. Voordat de grond bouwrijp wordt gemaakt, wordt het gebied ingrijpend gereinigd door professionele bodemsaneerders. Het wordt een autoluwe wandelbare wijk, waar duurzaam gebouwd wordt en rekening wordt gehouden met de klimaatverandering. Zo opent KAN aan de Zaan een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis van de Zaanstreek.

Veilig om te wonen en spelen

Als één van de oudste industriegebieden van Europa heeft Zaanstad al vroeg ervaring gekregen met grondsanering. Gespecialiseerde bedrijven maken eerst een saneringsplan, dat door de overheid moet worden goedgekeurd. Na de sanering is het volgens de Wet bodembescherming (Wbb) is het veilig om er te wonen én te spelen.